

www.nice.az » Maraqlı Məlumatlar » Ən maraqlı Sual-Cavablar
Ən maraqlı Sual-Cavablar
Bu xəbəri dostlarınla paylaş:

-Kainat necə yaranmışdır?
Bu 21. əsrdə elmin qarşı-qarşıya olduğu ən böyük sirlərdən biridir. Böyük Partlamadan qalan istilik ilə əlaqədar son edilən araşdırmalar atomlardan ibarət olan maddələrin Kainatdakı bütün maddənin yalnız yüzdə bir və ya ikisini meydana gətirdiyini göstərdi.
-Niyə yaşlı adamlar saçlarını itirərkən burun tükləri çoxalmağa davam edər?
Kişilərin keçəlləşməsinin səbəbi DHT ya da dihydro testesteron hormonudur. Bunun bədənə çox çox təsiri vardır və bunlardan birinin də burun dəliklərindəki etlərin itirilməsini maneə törətmək olduğu düşünülür.
-Niyə içimizə saf oksigen çəksək ölərik?
Qanımız nəfəsimizlə içimizə çəkdiyimiz oksigeni tutub hemoglobin deyilən molekula bağlayaraq daşınmasını təmin edər. Əgər normal oksigen sıxlığı daha çox olan havanı içinə çəksəniz, ciyərlərinizdəki oksigen qanınızın daşıya biləcəyi miqdarın üstünə çıxar. Nəticə olaraq açıqda qalan bu oksigen ciyərlərdəki zülallara yapışar və mərkəzi sinir sisteminin işini önləyər hətta retinaya hücum edər.
-Asqırarkən gözlərimizi bağlamazsaq gözlərimiz çıxarmı?
Xeyr, bir çox səbəbdən ötəri belə bir şey olmaz. Əvvəlcə asqırmaqla əlaqədar olan burun və boğazdakı hava dəliklərinin heç biri gözlərin arxasında olan heç bir şeylə doğrudan əlaqəli deyil. Bunun mənasıda, asqırma nəticəsi ortaya çıxan hava təzyiqi gözlərinin çölə atılmasına səbəb olmaz.
-Niyə keks və çörək boyatladığında sərtləşərdə biskvit yumşalar?
Bununla əlaqədar yazılmış çox çox kitab vardır. Çörəklə əlaqədar ən fundamental cavab undakı nişasta kristallarının bişmə mərhələsində su çəkib yumşalmasıdır. Bu yumşalan nişasta retrogradasyon adı verilən bir neçə gündəlik müddət sonrasında təkrar kristallaşar və bu da çörəyin sərtləşməsini təmin edər. Biskvitlərdəki nişasta da bu mərhələdən keçər lakin biskvitdə var olan şəkər bunu tərsinə çevirər və havadan nəm alar biskvitin yumşalmasını təmin edər. Keks isə tərifinə bağlı olaraq həm sərtləşər həm yumşalar. Əgər vəsaitləri arasında şəkər var isə yumşalması olabiləcəkdir.
Bu 21. əsrdə elmin qarşı-qarşıya olduğu ən böyük sirlərdən biridir. Böyük Partlamadan qalan istilik ilə əlaqədar son edilən araşdırmalar atomlardan ibarət olan maddələrin Kainatdakı bütün maddənin yalnız yüzdə bir və ya ikisini meydana gətirdiyini göstərdi.
-Niyə yaşlı adamlar saçlarını itirərkən burun tükləri çoxalmağa davam edər?
Kişilərin keçəlləşməsinin səbəbi DHT ya da dihydro testesteron hormonudur. Bunun bədənə çox çox təsiri vardır və bunlardan birinin də burun dəliklərindəki etlərin itirilməsini maneə törətmək olduğu düşünülür.
-Niyə içimizə saf oksigen çəksək ölərik?
Qanımız nəfəsimizlə içimizə çəkdiyimiz oksigeni tutub hemoglobin deyilən molekula bağlayaraq daşınmasını təmin edər. Əgər normal oksigen sıxlığı daha çox olan havanı içinə çəksəniz, ciyərlərinizdəki oksigen qanınızın daşıya biləcəyi miqdarın üstünə çıxar. Nəticə olaraq açıqda qalan bu oksigen ciyərlərdəki zülallara yapışar və mərkəzi sinir sisteminin işini önləyər hətta retinaya hücum edər.
-Asqırarkən gözlərimizi bağlamazsaq gözlərimiz çıxarmı?
Xeyr, bir çox səbəbdən ötəri belə bir şey olmaz. Əvvəlcə asqırmaqla əlaqədar olan burun və boğazdakı hava dəliklərinin heç biri gözlərin arxasında olan heç bir şeylə doğrudan əlaqəli deyil. Bunun mənasıda, asqırma nəticəsi ortaya çıxan hava təzyiqi gözlərinin çölə atılmasına səbəb olmaz.
-Niyə keks və çörək boyatladığında sərtləşərdə biskvit yumşalar?
Bununla əlaqədar yazılmış çox çox kitab vardır. Çörəklə əlaqədar ən fundamental cavab undakı nişasta kristallarının bişmə mərhələsində su çəkib yumşalmasıdır. Bu yumşalan nişasta retrogradasyon adı verilən bir neçə gündəlik müddət sonrasında təkrar kristallaşar və bu da çörəyin sərtləşməsini təmin edər. Biskvitlərdəki nişasta da bu mərhələdən keçər lakin biskvitdə var olan şəkər bunu tərsinə çevirər və havadan nəm alar biskvitin yumşalmasını təmin edər. Keks isə tərifinə bağlı olaraq həm sərtləşər həm yumşalar. Əgər vəsaitləri arasında şəkər var isə yumşalması olabiləcəkdir.
Biz Sizə qeydiyyatdan keçməyi və ya öz adınız ilə sayta daxil olmağı məsləhət görürük.
|
Müəllif: Mery |
Baxış sayı : 1496 |
Rəylərin sayı (12) |
4 oktyabr 2011




|
| ||||
|
|

Məlumat
"Qonaq" kimi daxil olan ziyarətçilər saytda rəylərin bildirə bilməzlər.Zəhmət olmasa qeydiyyatdan keçin və ya öz hesabınızla sayta daxil olun!