

www.nice.az » Ordan-Burdan » Şokoladın 13 faydası
Şokoladın 13 faydası
Yalnız qoxusuyla xoşbəxtlik hormonu endorfini hərəkətə keçirən şokolad, damağımızda yavaş yavaş əriyərkən, insanı fərqli həzzlərə sürüyür. Şokoladın faydaları isə saymaqla bitmir. Ürək xəstəlikləri və xərçənglə mübarizə edir, dərini və sümükləri bəsləyir....
Şokolad sevməyən insan vardırmı görəsən? Qoxusuyla, insanı başdan çıxaran, iştah açan görünüşüylə şokoladı kim sevməz ki! Qoxusu belə xoşbəxtlik hormonlarının hərəkətə keçməsinə çatan, bu şirin möcüzənin tarixi M. Ö. 1000 illərinə dayanir. O illərdə Amerikada yaşayan yerlilər, kakao toxumlarını üyüdüb enerji verən içki/içəcək edərlərmiş. M. S. 1550-ci ildə İspan Corteslə Avropaya sıçrayan kakao toxumlarının, ağızımızda şokolad olaraq əriməsi təxminən 800 ili tapmış. Yaxşı keçmişdən günümüzə ağızları dadlandıran şokoladın bir çox faydası olduğunu bilirdinizmi? İngiltərənin qabaqda gələn qəzetlərindən Mirrorda çıxan xəbərə görə şokoladın insan sağlamlığına bir çox faydası var:

* Şokoladın içində olan antioksidanlar xərçənglə mübarizədə faydalı. Kakao, qırmızı şəraba nisbətlə iki; yaşıl çaya nisbətlə üç qat daha çox antioksidan maddə təşkil edir.
* Şokolad eyni zamanda zəngin bir kalsium qaynağı. Bu da güclü sümüklərin meydana gəlməsini təmin edir.
* Şokolad keçmişdən günümüzə xüsusilə qadınlar üzərində psixoloji olaraq olduqca müsbət təsirlərə sahib. Şokolad qadınların özlərini yaxşı hiss etmələrini təmin edən endorfini emal edir
* Harvard Tibb Akademiyası mütəxəssisləri, kakaonun yüksək təzyiqi saldığına dair tapıntılar əldə etdiyini de deyirlər.
* Güclü dişləri təmin edən florid baxımından da zəngin olan şokolad, stresslə mübarizədə faydalı olan kaliumu da tərkibin də saxlayır.
* Bristol Universiteti doktor/həkimlərindən Peter Barham, şokoladın içində olan bir maddənin xəbərdarlıqçı təsirinin tapıldığını və bunun da adama özünü yaxşı hiss etdirdiyini deyir..

* Şokolad böyük miqdarda mis də ehtiva edir. Mis, bədənin dəmiri absorbe etməsinə köməkçi olur. Bu da dəriyə, damarlara və toxulara faydalı olur.
* Kaliforniya Universiteti mütəxəssisləri hər gün az miqdarlarda şokolad yemənin qanda laxtalanmağı önlədiyini təsdiq edirlər. Bu da ani ürək böhranlarının qabağına keçir.
* Şokolad eyni zamanda yeyən adama enerji verir və digər şirinlərə nisbətlə qan şəkərini sürətli yüksəltmir.
* İmmunitet və artıma sistemi üçün faydalı dəmir və sink şokoladda çoxlu var.

Bu dad hər dərdə dərman
* Qəhvə içmək yerinə şokolad yemək çox daha faydalı, çünki şokolad qəhvəyə nisbətlə çox daha az kafeni tərkibində saxlayır
* Şokolad digər şirinlərə nisbətlə diş sağlamlığı baxımından daha zərərsizdir; çünki sütlü şokolad yüksək miqdarda zülal, kalsium və fosfat var.. Bu maddələr də diş minasını qoruyur.
* Şokoladdakı doymuş yağ nisbəti, qandakı xolesterol səviyyəsinin artmasına səbəb olmur.
Şokolad sevməyən insan vardırmı görəsən? Qoxusuyla, insanı başdan çıxaran, iştah açan görünüşüylə şokoladı kim sevməz ki! Qoxusu belə xoşbəxtlik hormonlarının hərəkətə keçməsinə çatan, bu şirin möcüzənin tarixi M. Ö. 1000 illərinə dayanir. O illərdə Amerikada yaşayan yerlilər, kakao toxumlarını üyüdüb enerji verən içki/içəcək edərlərmiş. M. S. 1550-ci ildə İspan Corteslə Avropaya sıçrayan kakao toxumlarının, ağızımızda şokolad olaraq əriməsi təxminən 800 ili tapmış. Yaxşı keçmişdən günümüzə ağızları dadlandıran şokoladın bir çox faydası olduğunu bilirdinizmi? İngiltərənin qabaqda gələn qəzetlərindən Mirrorda çıxan xəbərə görə şokoladın insan sağlamlığına bir çox faydası var:

* Şokoladın içində olan antioksidanlar xərçənglə mübarizədə faydalı. Kakao, qırmızı şəraba nisbətlə iki; yaşıl çaya nisbətlə üç qat daha çox antioksidan maddə təşkil edir.
* Şokolad eyni zamanda zəngin bir kalsium qaynağı. Bu da güclü sümüklərin meydana gəlməsini təmin edir.
* Şokolad keçmişdən günümüzə xüsusilə qadınlar üzərində psixoloji olaraq olduqca müsbət təsirlərə sahib. Şokolad qadınların özlərini yaxşı hiss etmələrini təmin edən endorfini emal edir
* Harvard Tibb Akademiyası mütəxəssisləri, kakaonun yüksək təzyiqi saldığına dair tapıntılar əldə etdiyini de deyirlər.
* Güclü dişləri təmin edən florid baxımından da zəngin olan şokolad, stresslə mübarizədə faydalı olan kaliumu da tərkibin də saxlayır.
* Bristol Universiteti doktor/həkimlərindən Peter Barham, şokoladın içində olan bir maddənin xəbərdarlıqçı təsirinin tapıldığını və bunun da adama özünü yaxşı hiss etdirdiyini deyir..

* Şokolad böyük miqdarda mis də ehtiva edir. Mis, bədənin dəmiri absorbe etməsinə köməkçi olur. Bu da dəriyə, damarlara və toxulara faydalı olur.
* Kaliforniya Universiteti mütəxəssisləri hər gün az miqdarlarda şokolad yemənin qanda laxtalanmağı önlədiyini təsdiq edirlər. Bu da ani ürək böhranlarının qabağına keçir.
* Şokolad eyni zamanda yeyən adama enerji verir və digər şirinlərə nisbətlə qan şəkərini sürətli yüksəltmir.
* İmmunitet və artıma sistemi üçün faydalı dəmir və sink şokoladda çoxlu var.

Bu dad hər dərdə dərman
* Qəhvə içmək yerinə şokolad yemək çox daha faydalı, çünki şokolad qəhvəyə nisbətlə çox daha az kafeni tərkibində saxlayır
* Şokolad digər şirinlərə nisbətlə diş sağlamlığı baxımından daha zərərsizdir; çünki sütlü şokolad yüksək miqdarda zülal, kalsium və fosfat var.. Bu maddələr də diş minasını qoruyur.
* Şokoladdakı doymuş yağ nisbəti, qandakı xolesterol səviyyəsinin artmasına səbəb olmur.
P.S. Bəs siz şokoladı sevirsiniz?
Biz Sizə qeydiyyatdan keçməyi və ya öz adınız ilə sayta daxil olmağı məsləhət görürük.
|
Müəllif: Birtanem |
Baxış sayı : 1737 |
Rəylərin sayı (18) |
13 sentyabr 2009




|
| ||||
|
|

Məlumat
"Qonaq" kimi daxil olan ziyarətçilər saytda rəylərin bildirə bilməzlər.Zəhmət olmasa qeydiyyatdan keçin və ya öz hesabınızla sayta daxil olun!